Impact Award ’t Gooi 2015 voor basisschool De KinderCampus

Basisschool De KinderCampus heeft met haar duurzame onderwijsprogramma de eerste Impact Award ’t Gooi 2015 gewonnen. De school wordt daarmee geroemd om de interactieve en laagdrempelige manier waarop zij haar leerlingen betrekt bij het thema duurzaamheid. De Impact Award ’t Gooi 2015 is uitgereikt in het kader van de Dag van de Duurzaamheid en is een erkenning voor de organisatie met de meest waardevolle sociale en duurzame impact. Tientallen organisaties en bedrijven uit het Gooi hebben aan de competitie deelgenomen.

 

De keuze is op De KinderCampus gevallen na zowel een publieksverkiezing als jury-beoordeling. Nicolien van Vroonhoven, Hilversumse wethouder Duurzaamheid en lid van de vakjury, licht de keuze toe. “We staan met elkaar aan het begin van een grote sprong naar een duurzame toekomst. De kracht van De KinderCampus schuilt in het feit dat de duurzame toekomst wordt gestart in de geest van kinderen.”

Marjolein Klompe, directeur van De Kindercampus, benadrukt dat de kracht van het onderwijsprogramma schuilt in de bewustwording die het bij de kinderen bevordert. “De leerlingen ontdekken met elkaar wat duurzaamheid is en wat zij hier mee kunnen doen. Het mooie is dat kinderen hierdoor niet alleen duurzaamheid ‘goed’ vinden, maar ook als ‘normaal’ gaan beschouwen. Dat heeft een enorme impact!” Dat het duurzame onderwijsprogramma echt wortelt in de leefwereld van de leerlingen, heeft Klompe recent nog gemerkt. “Ik liep door de hal en hoorde twee leerlingen bespreken hoe kort zij onder de douche hadden gestaan en zo water hadden bespaard. Dan merk je dat jongeren hier echt zelf mee bezig zijn.”

De KinderCampus heeft een symbolisch beeld als award uitgereikt gekregen. Het bronzen beeld uit Burkina Faso van ouders met een kind is gesponsord door de Wereldwinkel.

Tevens mag De KinderCampus zich een jaar lang impactmaker van ‘t Gooi noemen en krijgt een eervolle vermelding in de media. Daarnaast ontvangt de school het volgende pakket:

  • 60 uur gebruik van ruimtes naar keuze bij Good2Connect Plaza
  • 1 workshop/training van Good2Connect Academie naar keuze
  • exposure via de communicatiekanalen van Good2Connect en het Platform Zinvol Zaken Doen ‘t Gooi
  • een duurzame verrassing

Aan sterke concurrenten was er in deze eerste editie van de Impact Award geen gebrek. De respectievelijke nummers twee en drie, de GreenSpeed fietskoerier en ‘Vind je Ruimte, hebben ook grote getalen stemmers weten te overtuigen van hun impact. GreenSpeed spreekt velen aan door haar combinatie van aandacht voor milieu en voor sociale impact, waarbij zij met moderne fietsen vrachten en medicijnen in de wijken bezorgt. ‘Vind je Ruimte’ maakt het mogelijk om op niet-commerciële basis ruimte aan te bieden en te vinden in de eigen buurt.

De Dag van de Duurzaamheid Hilversum is georganiseerd door Fairtrade Hilversum en Good2Connect en wordt mede mogelijk gemaakt door het Stadsfonds Hilversum met ondersteuning van de gemeente Hilversum en diverse sponsoren. In een programma met een groots Fairtrade ontbijt, sprekers en workshops heeft duurzaamheid als winst voor mens, maatschappij en milieu centraal gestaan.